La fel ca toate celelalte specii de nori, şi acesta a primit un nume latinesc şi anume undulatus asperatus (valuri agitate), denumire foarte potrivită pentru această formaţiune ce seamănă cu o pătură ondulată care acoperă cerul.
În ultimul timp, mai multe persoane pasionate de studiul norilor au fotografiat acest tip de nor, iar pozele au circulat pe internet încă din 2006. Prin urmare, acum, toată lumea aşteaptă să vadă reacţia celor de la Organizaţia Meteorologică Mondială, singurii specialişti care sunt împuterniciţi să recunoască oficial existenţa unei noi specii de nori.
Sistemul latin de numire a norilor a fost propus pentru prima dată de farmacistul englez Luke Howard, la începutul secolului al XIX-lea.
„Norul va intra în clasificarea oficială doar dacă va fi inclus în cartea de referinţă a Organizaţiei Meteorologice Mondiale, în Atlasul Internaţional al Norilor”, a declarat Gavin Pretor-Pinney, preşedintele Cloud Appreciation Society, un grup de 30000 de entuziaşti ai studiului norilor.
În ciuda faptului că trăim într-o eră în care totul se schimbă cu viteză uimitoare, Organizaţia Meteorologică Mondială se mişcă într-un ritm destul de lent. Ultima ediţie a cărţii oficiale a apărut în 1975, ceea ce înseamnă că vom avea destul de mult de aşteptat până la apariţia noii ediţii.
Prin studierea datelor meteorologice şi folosind simularea computerizată, specialiştii au constat că norii asperatus seamănă cu cei din categoria mammatus. Totuşi, există o diferenţă majoră între aceste două tipuri de nori. Potrivit specialiştilor, norii asperatus sunt ondulaţi de vânt, caracteristică ce le redă unicitatea şi ar trebui să le asigure un loc în Atlasul Internaţional al Norilor.
Sursa: USA Today